Wat is Werkplekleren?

Werkplekleren - en dan met name de duurzame variant Werkplekleren+ - is een manier van leren waarbij:

  • ik als professional
  • op expliciete wijze samen met collega’s
  • een zinvolle betekenis geef
  • aan ervaringen, inzichten en kenmerken van
  • werksituaties waarbij ik betrokken ben (geweest).

Bijna elke werksituatie leent zich voor werkplekleren: van een moeilijk gesprek met een klant tot een verpleegkundige handeling en van een online marketingactiviteit tot een vergadering of te hoge werkdruk. Dat gebeurt als je met collega's in een werksituatie verdiept, elkaar van feedback voorziet en hierop persoonlijk reflecteert. Dat kan in 5 minuten, maar ook dagelijks of wekelijks structureel tijdens de zogenoemde Vitale Weekcyclus.

Waarom deze academie?

Werkplekleren staat pas een jaar of vijftien in de belangstelling van bedrijven en instellingen. Het is één van de drie manieren waarop professionals leren in organisaties. 

Werkplekleren is een vorm van informeel leren en er zijn veel uiteenlopende, en soms zelfs weinig gedocumenteerde, toepassingen. En zoals dat dan gaat, kwamen er allerlei ervaringsdeskundigen met eigen opvattingen over de inhoud en betekenis van werkplekleren. En zeker ook wetenschappers die hun opvatting onderbouwd hebben met onderzoek naar deelaspecten zoals ontwerpregels, het belang van samenwerking of de rol van nieuwsgierigheid.

Er is geen wetenschappelijke theorie over werkplekleren, wel zijn er nogal wat reflecties over het perspectief en de context van leren en werken in organisaties en over nieuwe thema's ontwikkeld, zoals duurzaam HR, employability, learning analytics, online leren en talentontwikkeling.  Werkplekleren wordt dan geplaatst in het vakgebied Human Resource Development.  Een goed overzicht is te lezen in het gelijknamige handboek met als ondertitel Organiseren van het leren van Rob Poell en Joseph Kessels (2021).

Een uitgebreide verhandeling van werkplekleren is in 2018 verschenen in het Handboek Leren & Ontwikkelen in organisaties van Eric Mooijman, Nick van Dam en Jan Rijken. In 2024 heeft Jos Baeten ren breed praktijkonderzoek gepubiceerd met de Ervaringen en inzichten in 10 jaar werkplekleren bij 65 organisaties.

In vergelijking tot formeel leren is er nog weinig onderzocht en gepubliceerd over werkplekleren. Dat is jammer want het betreft pakweg 90% van wat professionals leren in organisaties. Er is nog een wereld te winnen als meer bekend zou worden wat succesvol werkplekleren inhoudt. En zeker met de stormachtige opkomst van AI, die aanleiding kan vormen voor verduurzaming van werken en voor een radicaal andere manier van leren in organisaties.

De Academie voor Werkplekleren is een platform dat een bijdrage wil leren aan die bekendheid. Iedere organisatie kan zijn onderbouwde opvatting en ervaringen hier publiceren.

Bijgaande animatie geeft de plek van werkplekleren in het leerlandschap aan.

Hoe werkplekleren?

Er zijn een zestal benaderingen van werkplekleren en er is één overkoepelende manier: 

het leerconcept Werkplekleren+ met AI 

Je leest het in onze artikelen en tzt verschijnt hier een video met uitleg

Wat wil de Academie bereiken?

In 2025 wil de AvW een netwerk van 400 werkplek-professionals hebben. 

Zij vormen het gezicht van werkplekleren in Nederland. Zij weten ieder op hun eigen manier hoe een organisatie het werkplekleren kan toepassen.

Daarnaast publiceert de AvW artikelen, video's en met AI-gegenereerde videoframes die iedere bezoeker vrij kan gebruiken.